Hvordan startede seniordansen i Danmark?

Hvordan startede seniordansen i Danmark?

Vi har importeret seniordansen fra Tyskland. Omkring 1970 arbejdede to kvinder uafhængigt af hinanden med dans for ældre; typisk forenklede folkedanse. Den ene hed Ilsa Tutt, den anden Inger Merete Gerwig. Senere udviklede de sammen det, der skulle blive til seniordans. Førstnævnte var tysk fysioterapeut, mens sidstnævnte var dansk musikpædagog.

Inger Merete Gerwig tog i 1930’erne til Berlin for at videreuddanne sig. Her blev hun gift med sin lærer, Walther Gerwig. Efter mandens død i 1967 begyndte hun at arbejde med ældredans.

Det var som en bombe, har Inger Merete Gerwig fortalt. Den slags var ikke set før, og de ældre var begejstrede. Dansen giver et utroligt sammenhold, og de ældre behøver ikke mere at sidde hjemme og tænke på, at det er længe siden, at børnene har besøgt dem. Det er også slut med at ruge over småskavanker og træthed.

På korte højskolekurser forsøgte Inger Merete Gerwig at bringe seniordansen til Danmark, men uden respons. Der skete først noget, da Ellen Bjørn Andersen fra Hjørring i 1984 var i Norge på ferie. Hun kom til at bo på samme hotel som et hold seniordansere fra Hamborg. Her kunne hun se, at seniordansen var mere velegnet til ældre end folkedans. Ægteparret Margret og Harald Lange, der var deltagere, formidlede forbindelsen til Tyskland.

Men det krævede – også dengang – uddannelse at undervise i seniordans. Ellen – og siden Solveig Christiansen, dengang Hjørring, – tog på kursus i Rendsburg. Efter 3 ugekurser med 1⁄2 til 1 års mellemrum var der en mundtlig og skriftlig eksamen! (Det var da et held, at de bestod!)

Sammen og hver for sig startede Ellen og Solveig dansehold i Vendsyssel i slutningen af 1985 og i starten af 1986. Musikken havde de med fra Rendsburg, men dansebeskrivelserne skulle de selv oversætte fra tysk. Ellen Bjørn Andersen blev hurtigt klar over, at der skulle en organisation til, som kunne klare musik, dansebeskrivelser, danselederuddannelse m.m. Det var fremsynet, at hun i 1986 fik dannet en forening for hele landet.

I 1987 fik Ellen Bjørn Andersen kontakt til Inger Merete Gerwig, som hun kun havde hørt om. Da Inger Merete Gerwig skulle afholde et kursus med et hold tyske seniordansere på Fanø i august 1988, fik Ellen og Aase Henningsen mulighed for at deltage. Siden hen fik dansk seniordans stor gavn af samarbejdet med Inger Merete Gerwig, ”seniordansens bedstemor”, som hun kaldte sig selv.

Artiklen stammer fra Landsforeningen 25 års jubilæumsskrift i 2011.

Forfatter: Bo Røyen.