Ønsk dig en sangbog

Den 12. marts hyldede DR vores Højskolesangbog med en direkte udsendelse med fællessang i 12 timer. Mange – ikke mindst seniordansere – fulgte den lange transmission. Hvorfor? Fællessangen skaber en samhørighed mellem os. Den rusker op i vores hukommelse og følelser, ja, der er en særlig kraft i fællessangens univers. Musikforskere påstår, at sang er fysisk sundt og lige så vigtig som motion. (Det er også påvist, at sang – uanset hvilken – er sundt for fostre og spædbørn.)

På mine to dansehold synger vi efter Højskolesangbogen i pausen. På det ene dansested findes sangbogen allerede, men ikke på det andet. Men her har danserne alle deres egen bog med. Den har de i årenes løb fået i julegave. Det er en god bog at have stående. I mit hjem er der efterhånden 10 stk. i forskellige udgaver. Den første bog udkom i 1894, og nu har vi 18. udgave. Det er faktisk en enestående tradition i verden at synge fællessange, som vi gør i Danmark.

Når dette nummer af Danseretningen udkommer, er vi lige startet på en ny sæson. Landsforeningen har overvejet vores økonomi og har iværksat noglebesparelser, bl.a. flyttet kontoret til billigere lokaler i Hammel. Bladet har vi beskåret på den måde, at det højest må være på 32 sider af hensyn til portoen.

Kontingentet for 2019 fastsatte generalforsamlingen til kr. 140 for enkelt personer og kr. 200 for samboende par. Det har gjort den røde folder forældet. Derfor har vi fremstillet en ny folder med lidt justering af teksten og med nye farver.

Fra Nordisk Træf i Finland er der kommet en ny samling danse. Vores instruktørkorps har haft gang i undervisningen af danseledere i hele landet. så nye udfordringer – og oplevelser – venter. – Helt nye danseledere står også på spring. Der har været en usædvanlig stor interesse for at komme på Grundkursus, noget mindre for at deltage i Fortsætterkurset. Dejligt, der er brug jer!

Landsforeningen har igangsat undervisning i digitalisering, så danselederne kan behandle deres musik på en pc. Imidlertid viser det sig, at mange danseledere ikke er interesseret i det nye medium. Det er også helt i orden. Vores CD’ere fungerer ganske udmærket – en tid endnu.

God danselyst!

Bo Røyen, landsformand